Mansuroğlu Mah 1593/1 Sokak No:6 K:1 D:3 C Blok Lider Centrio Bayraklı - İZMİR
ÜRETRA DARLIĞI
Üretra Darlığı Nedir?
Boşaltım sistemi içerisinde yer alan üretra, böbreklerden gelen atıkların mesane içerisinden dışarı atılmasını sağlamakta olan bir kas yapısıdır. Çevresinde prostat bezi gibi diğer işlevler bulunan üretra erkeklerde aynı zamanda üreme işlevinde meninin dışarı atılmasını da sağlamaktadır. İki cinsiyette de bulunan üretra boşaltım sisteminin önemli bir parçasını ifade etmektedir. Kadın fizyolojisinde üretranın daha kısa olmasından kaynaklı yalnızca bir kanal görevi gören üretra; erkeklerde ise üretranın uzunluğu sebebiyle boşaltım sisteminin bir parçasıdır.
Üretra darlığı ise üretra içerisindeki bozulmalar sonucu oluşmaktadır. Üretra borusunda gerçekleşen daralma sonucu mesanedeki idrarın dışarı atılmasını zorlaştıran üretra darlığı sıklıkla erkeklerde görülmektedir. Genellikle prostat, mesane taşı, prostatit, böbrek taşı, üreter taşı gibi rahatsızlıkların tedavisi sırasında ya da üretra içerisindeki enfeksiyon sonucunda oluşan üretra darlığı, erken tanı ve tedavi ile çözüme kavuşmaktır.
Üretra çevresindeki dokuların hassaslaşması sonucu meydana gelen üretra darlığı, hastalarda idrar sırasında çeşitli rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bu sebeple uzman bir ürolog hekim tarafından incelenmesi gereken üretra darlığında erken tanı ve tedavi önem arz etmektedir.
Üretra Darlığı Belirtileri Nedir?
Mesane içerisindeki idrarın tam olarak boşaltılamamasına neden olan üretra darlığı bu sebeple hastalarda çeşitli semptomlara sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda ileri ki dönemlerde mesane içi kapasitenin dolması ile çeşitli böbrek rahatsızlıkları, sistit ve prostat gibi enfeksiyon rahatsızlıkları oluşmaktadır. Her iki cinsiyette de görülen fakat sıklıkla erkek hastalarda görülmekte olan üretra darlığının birçok belirtisi mevcuttur. Bunlar;
- İdrar sırasında ağrı
- İdrar sonrasında rahatsızlık hissi
- Kesik kesik idrar yapma
- Mesanenin boşalamaması
İdrar sırasında ortaya çıkan semptomlar ile ortaya çıkan üretra darlığı rahatsızlığında en kısa zaman zarfında gerekli tetkikler ile tedavi sürecine başlanmalıdır.
Üretra Darlığı Tedavisi
Üretra dokularının yıpranması ve zaman içerisinde tahriş olması sebebiyle oluşan üretra darlığı, çeşitli semptomlar ile kendini göstermektedir. Hastalarda hayat kalitesini düşürmekte olan üretra darlığında bu sebeple uzman bir ürolog tarafından erken tanı ve tedavi yapılmalıdır. Üretra darlığı rahatsızlıklarında açık ve kapalı olarak çeşitli tedavi planları oluşturulmakta ve hastanın ihtiyacına yönelik tedavi süreci oluşturulmaktadır.
Prof. Dr. Murat Arslan, İzmir’de yer alan kliniği ve İstanbul’da çeşitli anlaşmalı hastanelerde yaptığı çalışmalar ile üretra darlığı başta olmak üzere prostat ve prostatit rahatsızlıklarında holep tedavisi, mesane taşı tedavisi, böbrek iltihaplanması tedavisi, nefrit tedavisi, orşit tedavisi, epididimorşit tedavisi, sistit tedavisi, üreter taşı tedavisi, varikosel tedavisi, priapizm tedavisi, kısırlık tedavisi gibi çeşitli rahatsızlıklarda hastalarına teşhis ve tedavi imkanı sunmaktadır.
Mesane Taşı Belirtileri Nedir?
İdrar yollarından gelen atıkların biriktiği ve boşaltımda toplama görevi gören mesane içerisinde meydana gelen taş birikimleri mesane taşı olarak ifade edilmektedir. Mesane taşı hastanın cinsiyeti, yaşı ve genetik yatkınlığına göre çeşitli etkenlerden yola çıkılarak ön görülmekte ve değerlendirilmektedir. Her iki cinsiyette de görülebilen mesane taşı rahatsızlıkları, hastanın cinsiyetine göre farklı semptomlar göstermektedir.
Kadın ve erkeklerde mesanenin bulunduğu bölgedeki farklılık bu bağlamda mesane taşı oluşumunda da etkilerinde farklılığa sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda her hastanın mesane yapısı ve mesane taşının bulunduğu bölge gibi faktörler ile mesane taşı belirtileri çeşitlendirilmektedir.
Mesane taşı sıklıkla mesane içerisinde herhangi bir enfeksiyon ya da idrar borusunda taş takılması olmaması durumunda belirti vermemektedir. Fakat mesane taşı beraberinde oluşan enfeksiyon, hastalarda şiddetli ağrı gibi semptomlar meydana getirmektedir. Kimi durumlarda mesane taşının idrar borusunda takılması ve bulunduğu bölgenin hassaslığı ile bazı belirtiler görülmektedir. Bunlar;
- İdrar sırasında yanma
- İdrar sırasında kesiklik
- İdrarda kanama görülmesi
- Mesane bölgesinde şiddetli ağrı
Mesane Taşı tedavisi
Her iki cinsiyette ve geniş bir yaş aralığında görülmekte olan mesane taşı rahatsızlığı, hastanın sağlık geçmişi ve mesane taşının bulunduğu bölgeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Mesane içerisinde bulunan taşın oluşturduğu enfeksiyon ile birlikte etkisi daha fazla hissedilen mesane taşı rahatsızlığı hastanın faktörlerine göre değerlendirilmektedir.
Mesane taşı rahatsızlıkları, uzman bir ürolog hekim tarafından çeşitli tetkiklerle teşhis edilmekte ve buna bağlı olarak uygun bir mesane taşı tedavi yöntemi seçilmektedir. Mesane taşı tedavisinde mutlaka uzman bir hekimin yönlendirilmesine uyulmalı ve tedavi süreci boyunca doktor kontrolünde ilerlenmelidir.
Prof.Dr. Murat Arslan, İzmir ve İstanbul’da bağlı bulunduğu anlaşmalı hastanelerde ve özel kliniğinde mesane taşı tedavisinin yanı sıra üreter taşı tedavisi, böbrek taşı tedavisi, nefrit tedavisi, üretra darlığı tedavisi, prostatit tedavisi, orşit tedavisi, epididimorşit tedavisi, sistit tedavisi, holep tedavisi, mesane tümörü tedavisi, idrar kaçırma tedavisi, varikosel tedavisi ve böbrek iltihabı tedavisi gibi tanılarda çalışmalarını sürdürmektedir.