Mansuroğlu Mah 1593/1 Sokak No:6 K:1 D:3 C Blok Lider Centrio Bayraklı - İZMİR
BÖBREK / ÜRETER / MESANE TAŞLARI
Böbrek Taşı Nedir?
Boşaltım sisteminin en önemli organlarından biri olan böbrekler vücutta sağ ve sol olmak üzere iki tarafta bulunmaktadır. Kandaki atıkların temizlenmesini sağlamakta olan böbrekler, bu sayede temiz kanı vücuda geri gönderirken, atıkları idrar yollarına ileterek boşaltımın gerçekleşmesini sağlamaktadır. Böbrek içerisinde yer alan böbrek kanallarında ortaya çıkan böbrek taşları ise böbrek kanallarında minerallerin birikmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Kanın içerisindeki atıkların ayrıştırılması sırasında oluşan olumsuzluklar nedeniyle biriken atıklar böbrek taşı rahatsızlığına sebebiyet vermektedir. Her iki cinsiyette ve yaşta görülebilen böbrek taşı sıklıkla erkek ve orta yaş hastalarda tespit edilmektedir. Hareketsiz yaşam koşulları, yetersiz su tüketimi, genetik yatkınlık, obezite, gut ve benzeri rahatsızlıklarda daha sık ortaya çıkan böbrek taşları, kişiden kişiye göre değişiklik göstermekte, tüm bu etkenler böbrek taşı tedavisinde oldukça önemli görülmektedir.
Böbrek taşı belirtileri nedir?
Böbrek taşları tıbbi olarak nedeni tam olarak belirlenmemiş rahatsızlıklardan biridir. Genellikle erkek ve orta yaş hastalarda rastlanan böbrek taşı rahatsızlığı birçok semptom eşliğinde tespit edilmektedir. Böbrek taşı rahatsızlığının belirtileri hastaya göre değişiklik göstermektedir. Hastanın cinsiyeti, yaşı, genetik yatkınlığı ve hastalığın seviyesine bağlı olarak farklılık gösteren böbrek taşı belirtilerini şu şekilde ifade edebiliriz. Bunlar;
- İdrarda bulanıklık ve koku
- Vücutta böbrek bölgesinde ve alt karın bölgesinde şiddetli ağrı
- Bulantı ve kusma
- İdrarda kan görülmesi
- İdrar sıklığında artış olması
Böbrek taşı rahatsızlığının ilerlemesi özellikle enfeksiyon oluşması durumunda ise şiddetli ateş ve onunla birlikte titreme meydana gelmektedir. Böbrek taşı rahatsızlığının ilerlemesi sonucu böbrek fonksiyonların oluşabilecek ağır hasarların önüne geçmek adına erken teşhis ile uzman bir hekim tarafından böbrek taşı tedavisi başlanmalıdır.
Böbrek taşı tanı ve tedavisi
Böbrek taşı rahatsızlığı çeşitli semptom ile hastalarda ortaya çıkmaktadır. Sıklıkla böbrek ve alt karın bölgesinde şiddetli ağrı ve idrar sıkıntısı ile gelen hastalar gerekli tetkik ve muayene sonucunda böbrek taşı tanısı konulmaktadır. Böbrek taşı rahatsızlığında, rahatsızlığın durumuna ve hastanın yapısına bağlı olarak böbrek taşı tedavisi uygulanmalıdır. Böbrek taşı, üreter taşı, mesane taşı, prostatit tedavisi, prostat büyümesi, mesane kanseri tedavisi, orşit tedavisi, nefrit tedavisi ve holep tedavisi gibi çalışmalarda hizmet veren Prof. Dr. Murat Arslan, İzmir’de bulunan kliniğinde ve anlaşmalı hastanelerde tedavi vermektedir.
Üreter Taşı Nedir?
Üreter bir diğer adıyla idrar borusu, böbreklerin kandan ayrıştırdığı atıkları mesaneye taşımakla görevlidir. Bu temel görevi ile vücutta oldukça önemli olan üreter bazı durumlarda içerisinde minerallerden oluşan taş yapılanmalarına maruz kalmaktadır. Üreter taşı dediğimiz bu tortular, böbreklerden gelen atıkların mesaneye iletilmesini engellemekte ve bu sebeple hastalarda şiddetli ağrı ve hassasiyet oluşturmaktadır. Özellikle genetik olarak üretra darlığı problemi olan hastalarda ağır geçen ürtiker taşı rahatsızlığı, uzman bir hekim muayenesi ile teşhis edilmektedir.
Üreter taşı rahatsızlığı tıpkı böbrek taşı gibi hastanın hastalığının durumu, yaşam koşulları, genetik yatkınlığı gibi faktörlere göre değerlendirilmektedir. Cinsiyetin ve yaşın da etkilediği üreter taşı rahatsızlıkları sıklıkla erkek ve orta yaş hastalarda tespit edilmektedir.
İzmir’de kliniği bulunan Prof. Dr. Murat Arslan; üreter taşı, böbrek taşı, mesane taşı, prostatit tedavisi, prostat büyümesi, sistit, mesane kanseri tedavisi, holep tedavisi, üretra darlığı, orşit tedavisi gibi çeşitli rahatsızlıkların tanı ve tedavisinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Üreter taşı belirtileri nedir?
Vücutta kanın temizlenmesi sırasında ayrılan atık maddelerin zaman içerisinde tortu halini alarak idrar borusunda yani üreterde takılı kalması durumunda ortaya çıkan üreter taşları kişiden kişiye göre değişiklik gösteren semptomları ile her iki cinsiyette ve her yaşta görülmektedir. Üreter taşının değerlendirilmesi sırasında mutlaka hastanın sağlık geçmişi ve genetik yatkınlığı incelenmelidir. Buna bağlı olarak diğer belirtiler incelenmeli ve uzman bir hekim tarafından gerekli tetkikler ile tanı konulmalıdır.
Böbrek taşı ile aynı niteliklerde semptom ve etki gösteren üreter taşı hastalıklarında hastanın cinsiyeti, yaşı ve hastalığın ilerlemesine bağlı olarak semptomlarda değişiklikler meydana gelmektedir. Üreter taşı genel belirtilerini ise şu şekilde açıklamak mümkündür. Bunlar;
- Bulantı, kusma
- Vücutta kasık ve yan bölgelerde şiddetli ağrı
- İdrarda kan görülmesi
- İdrar sıklığında artış
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu
Üreter Taşı Tedavisi
Üreter taşı rahatsızlıklarının tanısında sıklıkla şiddetli ağrı ve idrar problemleri ile gelen hastalar alternatif üreter taşı tedavisi ile kontrol altına alınmaktadır. Öncelikle uzman bir hekim tarafında gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından hastanın sağlık geçmişi ve hastalığın boyutuna göre üreter taşı tedavi yöntemi oluşturulmakta ve uygulanmaktadır.
Üreter taşı tedavisi sırasında ve sonrasında da mutlaka hayat şartlarında düzenlemeler yapılmalıdır. Sağlıklı ve düzenli beslenme, egzersiz ve sık yürüyüş, bol su içmek gibi çeşitli yöntemler ile tıbbi tedaviye destek sağlanmalıdır.
İzmir’de kliniği bulunan Prof. Dr. Murat Arslan; üreter taşı tedavisi, böbrek taşı tedavisi, prostatit tedavisi, orşit tedavisi, nefrit tedavisi, sistit tedavisi, holep tedavisi, mesane taşı tedavisi, varikosel tedavisi gibi çeşitli rahatsızlıkların tanı ve iyileştirme süreçlerinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Mesane Taşı Nedir?
Boşaltım sistemi içerisinde böbreklerden gelen atıkların toplandığı bölgeyi ifade etmekte olan mesane yani idrar torbası kimi durumlarda içerisinde tortu birikmesi ile mesane taşı rahatsızlıklarına sebebiyet vermektedir. Mesane taşları sıklıkla üreter ya da böbreklerden gelen mineral kalıntılarının birikmesi sonucu oluşmakta ve hastanın yaş, cinsiyet ve sağlık geçmişine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Her iki cinsiyette ve geniş bir yaş aralığında görülebilen bu rahatsızlık, taşın mesanenin hangi bölgesinde ortaya çıktığına göre farklılıklar oluşturmaktadır. Mesane yani idrar torbasının çeşitli bölgesinde kendini gösteren mesane taşları, bulundukları bölgeye bağlı olarak hastada farklı semptomlar göstermekte ve mesane taşı tedavisini etkilemektedir.
Kadınlarda alt, erkeklerde ise üst bölgede yer alan mesane bu sebeple taş rahatsızlığında her iki cinsiyette daha farklı etkilere sebebiyet vermektedir. Fakat temelinde böbrek ve idrar yollarında ağrıya sebebiyet veren mesane taşı tanı ve tedavisi için mutlaka uzman bir ürolog hekimin muayenesi gereklidir.
Prof. Dr. Murat Arslan, İzmir’de bulunan kliniği ve anlaşmalı hastanelerinde mesane taşı, üreter taşı, böbrek taşı tanı ve tedavilerinin yanı sıra nefrit tedavisi, holep tedavisi, prostatit, prostat büyümesi, peyronie, üretra darlığı, mesane kanseri ve tümörü, prostat kanseri, priapizm, böbrek iltihabı, kısırlık ve varikosel rahatsızlıklarında da çalışmalarını sürdürmektedir. İzmir ve İstanbul’da hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde hastalarına bakan Prof. Dr. Murat Arslan kliniğinden randevu almak için iletişime geçebilirsiniz.
Mesane Taşı Belirtileri Nedir?
İdrar yollarından gelen atıkların biriktiği ve boşaltımda toplama görevi gören mesane içerisinde meydana gelen taş birikimleri mesane taşı olarak ifade edilmektedir. Mesane taşı hastanın cinsiyeti, yaşı ve genetik yatkınlığına göre çeşitli etkenlerden yola çıkılarak ön görülmekte ve değerlendirilmektedir. Her iki cinsiyette de görülebilen mesane taşı rahatsızlıkları, hastanın cinsiyetine göre farklı semptomlar göstermektedir.
Kadın ve erkeklerde mesanenin bulunduğu bölgedeki farklılık bu bağlamda mesane taşı oluşumunda da etkilerinde farklılığa sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda her hastanın mesane yapısı ve mesane taşının bulunduğu bölge gibi faktörler ile mesane taşı belirtileri çeşitlendirilmektedir.
Mesane taşı sıklıkla mesane içerisinde herhangi bir enfeksiyon ya da idrar borusunda taş takılması olmaması durumunda belirti vermemektedir. Fakat mesane taşı beraberinde oluşan enfeksiyon, hastalarda şiddetli ağrı gibi semptomlar meydana getirmektedir. Kimi durumlarda mesane taşının idrar borusunda takılması ve bulunduğu bölgenin hassaslığı ile bazı belirtiler görülmektedir. Bunlar;
- İdrar sırasında yanma
- İdrar sırasında kesiklik
- İdrarda kanama görülmesi
- Mesane bölgesinde şiddetli ağrı
Mesane Taşı tedavisi
Her iki cinsiyette ve geniş bir yaş aralığında görülmekte olan mesane taşı rahatsızlığı, hastanın sağlık geçmişi ve mesane taşının bulunduğu bölgeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Mesane içerisinde bulunan taşın oluşturduğu enfeksiyon ile birlikte etkisi daha fazla hissedilen mesane taşı rahatsızlığı hastanın faktörlerine göre değerlendirilmektedir.
Mesane taşı rahatsızlıkları, uzman bir ürolog hekim tarafından çeşitli tetkiklerle teşhis edilmekte ve buna bağlı olarak uygun bir mesane taşı tedavi yöntemi seçilmektedir. Mesane taşı tedavisinde mutlaka uzman bir hekimin yönlendirilmesine uyulmalı ve tedavi süreci boyunca doktor kontrolünde ilerlenmelidir.
Prof.Dr. Murat Arslan, İzmir ve İstanbul’da bağlı bulunduğu anlaşmalı hastanelerde ve özel kliniğinde mesane taşı tedavisinin yanı sıra üreter taşı tedavisi, böbrek taşı tedavisi, nefrit tedavisi, üretra darlığı tedavisi, prostatit tedavisi, orşit tedavisi, epididimorşit tedavisi, sistit tedavisi, holep tedavisi, mesane tümörü tedavisi, idrar kaçırma tedavisi, varikosel tedavisi ve böbrek iltihabı tedavisi gibi tanılarda çalışmalarını sürdürmektedir.