Mansuroğlu Mah 1593/1 Sokak No:6 K:1 D:3 C Blok Lider Centrio Bayraklı - İZMİR
ORŞİT / EPİDİDİMOORŞİT
Orşit / Epididimoorşit Nedir?
Testislerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bakteriyel ve viral enfeksiyonlara orşit adı verilmektedir. Sıklıkla tek bir testis içerisinde ortaya çıkan orşit rahatsızlığı kimi zamanlarda iki testiste de bulunmaktadır. Orşit rahatsızlığı birçok nedene bağlı olarak görülmektedir. Bunlardan ilki mesane ve idrar yolları aracılığıyla bakterilerin testislere taşınması bir diğeri ise sıklıkla çocuklarda görülen kabakulak virüsüdür. Aynı zamanda bel soğukluğu, klamidya gibi birçok cinsel yolla bulaşan hastalık sonucu da görülen orşit rahatsızlığında erken tanı ve tedavi hastalığın ilerlememesi açısından oldukça önemlidir.
Orşit bir diğer adıyla testis enfeksiyonu genellikle epididim adı verilen testis tüplerinin iltihaplanması sonucu oluşmaktadır. Testis tüplerinde yaygınlaşan ve tedavi edilmeyen iltihap kısa bir süre sonra orşite sebebiyet vermektedir. Epididimorşit ise testis tüplerinde ortaya çıkan epididim enfeksiyonu ve testislerde bakteriyel ya da viral olarak ortaya çıkan orşit rahatsızlığının bir arada görülmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Ergenlik döneminden yetişkinliğe geçen erişkin erkek bireylerde görülen orşit kimi zamanlarda kabakulak virüsünden kaynaklı olarak çocuklarda da görülmektedir. Virüs ve bakteri kaynaklı bir rahatsızlık olan orşit, erken tedavi edilmediği takdirde epididimorşit rahatsızlığına neden olmaktadır.
Orşit rahatsızlığı birçok sebepten ötürü kaynaklanmaktadır. Genel olarak bakteri ve virüs yoluyla ortaya çıkan orşite neden olan etkenler kısaca şu şekilde ifade edilmektedir. Bunlar;
- Üriner kateter kullanımı
- Prostat büyümesi
- Sık idrar yolları enfeksiyonu geçirmek
- Kabakulak aşısı olmamak
- Birden fazla cinsel partner olması
- Hijyenik olmayan ortamlarda bulunmak
Prof. Dr. Murat Arslan, İzmir’de bulunan kliniğinde ve İstanbul’da anlaşmalı olduğu hastanelerde orşit, epididimorşit, prostatitte holep tedavisi, hidrosel, peyronie, nefrit, sistit, üreter taşı, mesane taşı, varikosel, priapizm, kısırlık ve böbrek iltihaplanması gibi çeşitli rahatsızlıkların tanı ve tedavisinde hastalarına hizmet vermektedir. Prof. Dr. Murat Arslan İzmir kliniğinden randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Orşit / Epididimoorşit Nedir?
Genellikle yetişkin erkek bireylerde epididim adı verilen testis tüplerinin iltihaplanması ile beraber ortaya çıkan orşit rahatsızlığı ortaya çıkma sebebine bağlı olarak birçok semptom göstermektedir. Aynı zamanda hastanın sağlık geçmişi ve hastalığın ilerleyişi gibi faktörler ile birlikte orşit semptomları değişiklik göstermektedir.
Bakteriyel ve virüs kaynaklı olarak ikiye ayrılmakta olan orşit, ilerlemesi durumunda epididimorşit rahatsızlığına sebep olmaktadır. Testis tüplerinin iltihaplanması ile başlamakta olan orşit belirtilerini ise şu şekilde ifade edebiliriz. Bunlar;
- Testislerde şişkinlik ve ağrı
- İdrar sırasında yanma
- Yüksek ateş
- Penisten gelen akıntı
- Alt karın ve kasık bölgesinde ağrı
Orşit ya da epididimorşit, rahatsızlığın kaynağına bağlı olarak bireylerde birçok semptom oluşturmaktadır. Bu sebeple semptomları gözlemleyerek uzman bir ürolog hekime muayene olarak tanı tedavi sürecini hızlandırmak oldukça önemlidir.
Orşit / Epididimoorşit Tedavisi
Sıklıkla bir kimi durumlarda iki testiste de görülen şişlik, idrar renginde değişim ve ağrı, ateş ve halsizlik, penis ucundan gelen sarı ya da beyaz akıntı gibi birçok değişik semptom ile kendini gösteren orşit rahatsızlığı, uzman bir ürolog hekim tarafından gerekli tetkiklerin gerçekleştirmesi sonucu hastanın sağlık geçmişi ve hastalığın ilerlemesine bağlı olarak gerekli tedavi planı uygulanmaktadır.
Özellikle orşitin, epididimorşit rahatsızlığına dönüşmesini engellemek adına erken teşhis ve tedavinin uygulanması hastalar açısından oldukça önemlidir. Prof. Dr. Murat Arslan, İzmir’de bulunan kliniğinde orşit ve epididimorşit tanı ve tedavi süreçlerinde hastalarına uzman kadrosu ile hizmet vermektedir. Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.